MONOGRAFIJA I NOVA IZLOŽBA MIŠE MIHAJLA KRAVCEVA, na srpskom i engleskom jeziku

“Ja ne želim da slikam ništa od onoga što bilo koji telefon ili foto aparat mogu da naprave bolje od mene, ja slikam isključivo ono što nikada nijedan kompjuter i nikada sprava, neće moći da postignu. Ja slikam čistu emociju.”

Miša Mihajlo Kravcev

Jedan od najplodonosnijih srpskih slikara, visoko rangiran na svetskom umetničkom tržištu, Miša Mihajlo Kravcev, ponovo izlaže u Beogradu!
Na izložbi koja će biti otvorena u utorak 12. novembra 2019 u 20h, u prostoru bivšeg salona nameštaja Eurosalon Exlusive, Kralja Milana 2, na uglu sa Andrićevim vencem, odmah nadomak dvora, biće izloženo oko 50 ulja na platnu i 17 radova ostalih tehnika, poput skica, akvarela, crteža, manje poznatih javnosti, a sama izložba trajaće do 12 decembra.

Direktan povod za ovu izložbu je velika ilustrovana monografija sa delima ovog poznatog umetnika, neverovatne kreativne energije, čija se dela nalaze u raznim privatnim kolekcijama po svetu, koja će izaći u izdanju Derete. Urednik monografije je Aleksamdar Šurbatović, a tekstove u njoj potpisali su razni poznavaoci, pre svih Đorđo Graso, jedan od najuticajnijih evropskih likovnih kritičara i istoričara umetnosti i stalni selektor venecijanskog bijenalea, na čiji je poziv Miša izlagao u Milanu.

Na večeri otvaranja izložbe, mnogobrojni poštovaoci dela ovog umetnika imaće priliku da kupe ovu monografiju, u luksuznom izdanju, sa posebnim popustom, a dan kasnije, pojaviće se i u knjižarama,
Monografija otkriva veliki deo opusa ovog umetnika, a na njegovu ličnu želju napisana je, ne onim nerazumljivim jezikom, uobičajenim za takve prilike, već sa idejom da bude pitka, prijemčiva i da se prati sa zanimanjem, a osim velikog broja ilustracija, tekstove u njoj su izmedju ostalih potpisali: Djordjo Graso, jedan od najuticajnijih evropskih kritičara i stalni selektor Bijenalea u Veneciji, Maja Živanović, Mirjana Živković i drugi.

“ I pored toga što imam dosta poštovalaca, jedan veliki deo publike gledao je do sada moja dela preko medija ili društvenih mreža. Ovoga puta biće u prilici da ih pogledaju i osete uživo, u ovom sjajnom prostoru u centru grada, gde će moći da imaju potpuni doživljaj moje umetnosti, kao i onu petu dimenziju po kojoj su moje slike poznate”, ističe autor.
”Mislim da će ova moja prva slikarska monografija biti tražena i čitana, pre svega zato što je uredjena i napisana, ne onim nerazumljivim jezikom, uobičajenim za takve prilike, već sa idejom da bude pitka, prijemčiva i da se može pratiti sa zanimanjem.
Umetnost pripada svima, ne samo nekim takozvanim, dobrim poznavaocima.
Mnogo puta do sada su mi rekli, otprilike – Ja se ne razumem mnogo u slikarstvo, ali Vaše slike mi se veoma dopadaju.
U slikarstvo se razume svako ko poseduje život i ko oseća svojim čulima.
Ja ne želim da slikam ništa od onoga što bilo koji telefon ili foto aparat mogu da naprave bolje od mene, ja slikam isključivo ono što nikada nijedan kompjuter i nikada nijedana sprava, neće moći da postignu. Ja slikam čistu emociju.”

Pin It on Pinterest