O bojama i linijama

( esej iz Monografije)

Nikada nisam mislio da sve može biti svuda. Svaka nijansa, svaka boja
i svaki oblik, imaju svoje tačno utvrdjeno mesto u Prirodi.
I u Prirodi sve piše.

Sve boje zajedno su bela. Bela je svetlost i informacija života. Prostor
koji tek treba da ih upije i koji ih traži je crna. Crna je težnja za životom.
Tri osnovne boje od kojih se prave sve ostale su plava, žuta i crvena.
Baš kao što je plavo nebo, danju ili noću, kao što su žuta oba svetla i zvezde na nebu, kao što je crvena naša krv u nama, ili Majka Zemlja iznutra. Žuta i plava dolaze iz bele. One su boje neba. Crvena dolazi iz crne i zato ona upija i privlači pažnju i ne možemo da je ne primetimo. Nasuprot crvene je zelena, koja nam odmara oči, koja nas ispunjava i dolazi na noge.

Nekada davno, dok je još gorela ona vatra stvaranja, crvena je privukla
boje neba. Žuta i plava zajedno su zelena. A boja sunca i boja onog dnevnog neba daju upravo smaragdnu boju, koja je u kontri sa pečenom Sijenom, kakvo je tlo izmedju 23i 45-e paralele, gde je Zemlja najplodnija. I smaragdna je privučena, krenula ka crvenoj boji Zemlje. Tako je prva kiša pala na zemlju i tako je ovde dole otpočela plodnost i harmonija.

Crvena je materijalna i svuda je oko nas. Plava je boja vazduha, neba,
planine u daljini su plave, hrana nikada ne može biti plava. Žuta je boja
centra prostora, ona vlada i dominira.
Narandzasta, crvena i žuta zajedno, je boja znanja; ljubičasta, crvena i
plava, je boja strasti, promene i života.
A onda dolaze sve te beskonačne nijanse… 

Postoje tri osnovne linije oblika, prava, oblina i spirala, u kojoj crta juri krug, kao informacija života, kao RNK i DNK.Prava linija ne postoji u Prirodi i zato je nikad nema na mojim slikama. Bez kruga, bez oblina, ona je besmislena i nema je. A sve linije i oblici oko nas postoje samo zajedno. A opet, tehnika kvadrature kruga, predstavljanje nebeskog putem zemaljskih ograničenja je nešto drugo i nije u domenu mojih ličnih slikarskih težnji, uz dužno poštovanje svih neophodnih zanimanja, kao što su na primer arhitektura ili gradjevina. U formi slike, uvek ću se bazirati na uglovima, aspektima i odnosima, na kojima i počiva dinamika Prirode, baš kao i u kosmosu

Miša Mihajlo Kravcev
Na Uskrs 2019, hotel Moskva Beograd

Pin It on Pinterest