NOVI ROMAN MIŠE MIHAJLA KRAVCEVA – “VELMER RAZNOSAČ IDEJA, ILI PROSTIJE REČENO- ANDJEO SLUČAJNOSTI” u izdanju Derete

Na 64-om sajmu knjiga, na štandu Derete, biće predstavljen novi roman Miše Mihajla Kravceva – „Velmer, raznosač ideja, ili prostije rečeno – Andjeo slučajnosti“.

Miša Mihajlo Kravcev, intrigantni pisac i slikar, autor je veoma zapaženog romana „proleće jednog lava“, takodje u izdanju Derete, koji je čak poredjen sa romanom „Mali princ“, Antoana de Sent Egziperija, a koji je Miša napisao u jednom dahu sa 19 godina.

„Velmer, raznosač ideja, ili prostije rečeno – Andjeo slučajnosti“, takodje je napisan u njegovoj ranoj mladosti, 1983-e, godinu dana posle Proleća jednog lava i prvi put će na nagovor izdavača biti predstavljen javnosti pod tim imenom.

Sam roman je pitka i topla bajka o tome kako nastaju i odakle dolaze ideje i o značaju svih tih naizgled malih trenutaka, koji zapravo odredjuju dalje tokove života ičitave sudbine, na način, da se ova knjiga inspiracije jednostavno čita u dahu.

Iako je ovaj roman nastao u slično vreme i u sličnom raspoloženju kao i Proleće jednog lava, ipak nije napisan za samo nešto više od 24 časa, kao što je to bio slučaj sa lavom, ali je takodje pisan u velikom naletu inspiracije i sa jednako naglašenom emocijom. Knjigu je uredio Aleksandar Šurbatović.

“U pitanju je vrsta romana možda na granici sa bajkom, ali realnom bajkom o realnom životu koju svi mi preživljavamo i koja pripada svima nama. Ona kroz poglavlja sekvence pokriva čitav život glavnih likova, a ustvari govori o samim idejama, ko su one i odakle nam dolaze, kao i na sam uticaj svih tih malih trenutaka na čitavu našu sudbinu.

Svaku od tih sekvenci, ili poglavlja, pisao sam namerno u različitom književnim stilovima, ne bih li tako bolje dočarao radnju i atmosferu, tako da će u ovom romanu moći da uživaju i oni rafiniraniji poštovaoci baroknog stila, kao i oni drugi, željni akcije i radnje.

Ideja o Velmeru, raznosaču ideja, nastala je takodje u nekom trenutku, baš kao i Proleće jednog lava i baš kao i ono o čemu se radi u romanu i dopala mi se kao način da dodirnem i predstavim sve ono neuhvatljivo i neopisivo, sva ona suštinska pitanja u nama, kao i samo vreme, koje je za nas smrtne ljude toliko nedokučivo.
Siguran sam zbog svega toga da će se ovaj roman mnogima dopasti i da će ga čitati sa uživanjem ” – ističe autor

Zvanična promocija romana „Velmer, raznosač ideja, ili prostije rečeno – Andjeo slučajnosti“, na kojima će novinari i svi zainteresovani moći da postavljaju pitanja i saznaju više od samog autora, biće održana u prostoru bivšeg Eurosalona, ul. Kralja Milana 2, gde će u to vreme trajati izložba slika povodom velike slikarske monografije Miše Mihajla Kravceva, takodje u izdanju Derete, a sami datumi ove promocije, kao i potpisivanje knjige od strane autora na Sajmu knjiga, na Štandu Derete, bice odredjeni naknadno.

Pin It on Pinterest