Text Maje Živanović, likovniog kritičara za katalog izložbe Miše Mihajla Kravceva, Kravcev u plavom, Guarnerius, 17.11 – 1.12 2020.

 

 Vodeći se stvarnim, koje se prenosi u vanpojavno i magično, u najnovijem ciklusu slika, beogradski umetnik Miša Kravcev, prati plavu boju. Tom bojom bez dna on se izdvaja od ovozemaljskih vrednosti i objedinjuje večite sukobe dana i noći. Njegove kompozicije su skladne i lazurne, istovremeno narativne i lišene suvišnih detalja.

   Iz ultramarina izviru nestvarne arhetipske ženske figure, lepršave vile, silfide lakih krila i andjeli. One su motiv gotovo svih slika, pandan nematerijalnih savršenih bića – oličenja lepote. Neraskidivo spojene sa vazduhom, prikazane su fluidno i posrebreno, u pokretu, zanosu, igri ili dok sviraju, u belim odorama i naglašene putenosti. Bajne silfide nas uvode u tajanstvene svetove obasjane svetlošću mesečine. Mesec, najnežnija iluminacija na noćnom nebu, predstavlja nesvesni deo naše prirode – ljudsku dušu.

   Na nekima od slika Miše Kravceva, akcentovana su narandžasta, žuta i zelena boja. One si tu da naglase individualnost i raskošnost ženskih likova, a oličenje su radosti i podstreha.

   Bik je od antike do danas, uzvišeno biće ogromne snage. Monumentalno prikazan, sa dominantnim Mesecom medju rogovima, simbol je plodnosti i moći. Tako ga doživljavaju i posmatrači na Mišinoj izložbi.  

   Konji, Pegazi i Jednorozi još jedan su od motiva koje kontinuirano pratimo, kroz poslednji ciklus ovog slikara. Uvek u pokretu, oni su spona izmedju dva sveta – ovozemaljskog i nebeskog. Znamenje čistote i slobode, podsećaju nas na neuhvatljivo.

   Harmonične slike Miše Kravceva, sintetizuju u sebi radost koju izaziva plava boja svih nijansi, od Tirkiza do ultramarina.Boje mora i neba, što su tamnije – više nas privlače. Sagledavajući kompozicije gde je transponovan čitav svet nadrealnih lepršavih bića, čija se moć ogleda kroz živopisne srebrne i zlatne kose, mi uranjamo u ono podsvesno, skriveno u svakom od nas.

   Miša Kravcev je jedan od najplodnijih i najpoznatijih savremenika i jedini je predstavnik naše zemlje na velikoj grupnoj izložbi „Arte Visiva e Cinema“, koja je nedavno bila održana u Veneciji kao prateći deo programa filmskog festivala, zajedno sa ostalim izabranim umetnicima iz celog sveta… a u selekciji čuvenog italijanskog istoričara umetnosti – Giorgia Grassa. Osim toga njegova deala bila su predstavljena i prošle godine u renomiranoj palati „Zenobio“, jednoj od izložbenih prostora čuvenog Venecijanskog bijenala.

 

U Beogradu, oktobra 2020. Maja Živanović, likovni kritičar

Pin It on Pinterest