Ovim rečima je jedan od najpoznatijih italijanskih istoričara umetnosti i kritičar , profesor Giorgio Grasso ( Djordjo Graso) , jedan od uvaženih selektora venecijanskog Bijenalea, otvorio izlozbu srpskog umetnika Miše Mihajla Kravceva u Milanu:”Na stotine umetnika nas svakodnevno kontaktira jer žele da izlažu svoja dela upravo u galeriji Miro Persolja, prostoru koji prenosi jasne poruke borbe protiv Duchampove konceptualne umetnosti s ciljem da osvesti moderno društvo da je svakom danom sve bliže i bliže dubokoj i dramatičnoj krizi. Reč je pokretu “Revolucionizam” koji ima za cilj preokret u umetničkom svetu i u samoj umetnosti, čiji broj sledbenika raste svakim danom.

Upravo zbog mojih jasnih stavova, vlasnicima galerija ili organizatorima izložbe nije nimalo lako da me pridobiju da progovorim o umetničkim delima. Ali kad mi je Linda Pavlova (umetnički direktor galerije Persolja) predložila da prezentiram ovog značajnog umetnika, poželeo sam da otvorim ovu izložbu jer sam u delima prepoznao nešto značajno. To je umetnost!

Umetnost je nešto što vas prenese u drugu dimenziju na koncu napornog dana punog borbe i životne brige, kada se konačno vratite kući gde vas platna prenesu u svet mašte, sna, nestvarnosti.

Umetnik uspeva kroz svoja dela da prikaže okom nevidljivo, ono što vidite samo u snu, u mašti, percepcija umetnikovog života i emocija koje se šire na druge. Sve to polazi za rukom ovom velikom umetniku poreklom iz Srbije.

Dela Miše Mihajla Kravceva čine život, pa i sve nas i samog čoveka lepšim jer vas zavede bojama, maštom, umetnikovom ljubavlju za životom, za prirodom, za estetikom a to je nežto sto retko pronalazim u umetnicima. Tako da iskreno čestitam našem umetniku sto je napravio ova dela koja su predivan doživljaj za oko i koja trebamo da gledamo svaki dan.”

Giorgio Gregorio Grasso

Pin It on Pinterest