Miša Mihajlo Kravcev, (Beograd, 16. februar 1962) srpski je slikar i književnik. Do sada je imao ukupno 24 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznačajnije one u Kulturnom centru Beograda, galeriji Đura Jakšić u Skadarliji koju je otvarala Mirjana Živković, tadašnja urednica kulture Politike, dok bi od inostranih svakako trebalo izdvojiti nastup u Stokholmu 1998, u sklopu manifestacije Stokholm, Evropska prestonica kulture.

Posle 17 godina slike Mihajla Miše Kravceva ponovo su izložene u njegovom rodnom Beogradu, u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije. Tom prilikom, na otvaranju, Maja Živanović likovni kritičar, je rekla:

„ Na domaćoj likovnoj sceni egzistira zaista veliki broj umetnika, ali su retki oni koji kontinuirano i predano grade svoj slikarski kredo na arhetipsko simbolističkim iskustvima….bilo da su u pitanju mitološka bića, animalni motivi ili antički mitovi. Tako svestran, afirmisan na likovnoj sceni, odnosno jedan od najpopularnijih i najprodavanijih slikara, je Mihajlo Miša Kravcev. Ruskih korena i senzibiliteta, Miša je slikar neba, zemlje i vode, magičnih vizija pretočenih u zelene, plave i purpurne kolorističke reke. Od samih likovnih početaka, njegov opus je prožet snažnim simbolima koji nose slojevita značenja a ukorenjeni su duboko u tradicijama svih naroda.”

Kao književnik, objavio je tri naslova: Proleće jednog lava, Anđeo slučajnosti i Saga o Zvezdi.

Najveći uspeh kod čitalačke publike, kao i u medijima, privukla je novela Proleće jednog lava, u izdanju Derete 2016. godine [4]. Baš kao i u slikarstvu, sve u vezi sa tom novelom bilo je veoma dobro ispraćeno od strane čitalaca, medija i publike, a ovo izdanje imalo je sjajnu promociju i na Sajmu knjiga u Beogradu.    –> https://en.wikipedia.org/wiki/Mihailo_Kravcev


Miša Mihailo Kravcev, poreklom Rus, rođen je februara 1962. u Beogradu, gde i dalje živi i radi. Novelom Proleće jednog lava (1982) i romanom Anđeo slučajnosti (1983) prvi put se predstavlja kao pisac, ali je on srpskoj kulturnoj javnosti već odavno poznat kao slikar sa velikim brojem izložbi i priznanja. Njegova slikarska osećajnost, ukoliko se uopšte o slikama može govoriti rečima, mogla bi se, uz najmanje ogrešenje, nazvati poetskim ekspresionizmom.

Navikli smo da ljude čvrsto svrstavamo samo u okvir jedne profesije. Slikar je slikar, a pisac je pisac… A Miša Kravcev spada u one retko obdarene ljude koji izmiču svim definicijama. Nit koja povezuje njegovo slikarstvo i književna dela sasvim sigurno ističe iz poezije, ali ta poezija nije deo samo onog omeđenog žanra, već pesničke niti koja se otkriva u svim sferama života. –> Dereta.rs

 

 

Adresa

Vračar
11000 BEOGRAD

Telefon

(+381) 63/8841518

Email 

misa@kravcev.com
jovana@kravcev.com

Pin It on Pinterest